Toegankelijk en inclusief vrijwilligerswerk in Gent
Het Vrijwilligerspunt Gent streeft naar toegankelijk, divers, open en kwaliteitsvol vrijwilligerswerk in Gent.
We lanceren hiervoor onze eigen projecten samen met Gentse partners en hebben samenwerkingen met organisaties die inzetten op het toeleiden van vrijwilligers.

Inclusief Vrijwilligerswerk
We geloven dat Vrijwilligerswerk een meerwaarde heeft voor iedereen die het doet. Alleen, de ene ervaart meer drempels dan de andere. Daarom is het belangrijk om organisaties te ondersteunen, zodat ze maximaal kunnen inzetten op een inclusieve werking.
Om vrijwilligersorganisaties te versterken in hun omkadering voor (kwetsbare) vrijwilligers werkten we tussen 2021 & 2022 een project uit rond inclusief vrijwilligerswerk, gevolgd door een inspiratiedag.
Ook na dit traject blijven we inzetten op inclusie. Zo is er ons vormingsaanbod en vind je hier een bundeling van alle kennis die we vergaarden:
Samenwerkingsovereenkomsten
Refu Interim vzw
Refu Interim zoekt vrijwilligerswerk binnen de brede sociale en culturele sector voor mensen die nieuw in België zijn. Vrijwilligerswerk biedt de vrijwilligers, begeleid door Refu Interim, de mogelijkheid om zich te engageren in hun nieuwe omgeving en tegelijkertijd hun competenties verder te ontwikkelen. Ook biedt het vrijwilligerswerk voor deze doelgroep de mogelijkheid om hun sociale vaardigheden verder te ontwikkelen en de kennis van de Nederlandse taal te oefenen op de werkvloer. Ontdek de organisatie.

OBRA|BAKEN vzw
Heel wat kandidaat-vrijwilligers ervaren tal van drempels in hun zoektocht naar vrijwilligerswerk. Daarom slaat het Vrijwilligerspunt de handen in elkaar met OBRA|BAKEN vzw. Kandidaat-vrijwilligers die extra ondersteuning en coaching nodig hebben in het vinden van vrijwilligerswerk en bij de opstart daarvan kunnen terecht bij de vrijwilligerscoach van OBRA|BAKEN. De vrijwilligerscoach zet trajectbegeleidingen op touw om die drempels te verlagen, maar ook om organisaties waar de vrijwilliger aan de slag gaat te ondersteunen en omkadering te bieden. Ontdek hier alles over de samenwerking. (Dit project is in 2021 opgestart.)


Brochure 'Omgaan met mensen met een beperking'
Iedereen moet in principe als vrijwilliger aan de slag kunnen. In de praktijk vinden personen met een beperking echter moeilijker aansluiting bij het verenigingsleven, terwijl ook zij nood hebben aan ontmoeting en verbinding. Heel wat verenigingen willen inspanningen leveren, maar weten vaak niet wat moet gebeuren...
Dienst Lokaal Sociaal Beleid van Stad Gent deed ondertussen heel wat expertise op over het onderwerp, onder meer door te werken met ervaringsdeskundigen. Die kennis bundelde de dienst in een brochure, die iedereen kan hanteren om de omgang met personen met een beperking te verbeteren. Organisaties kunnen de gids dan weer hanteren om vrijwilligers met een handicap zich meer thuis te laten voelen.

Inspiratiegids vrijwilligerswerk voor personen met dementie
Zowel als vrijwilliger als organisatie zijn er talloze voordelen aan vrijwilligerswerk; dat weten we al langer. Ook voor mensen die kampen met dementie is die meerwaarde er. Dat blijkt ook uit een post van Artevelde Hogeschool. In Vlaanderen zijn er momenteel 137.000 personen met dementie. Tegen 2060 verdubbelt dat aantal vermoedelijk. Ergotherapeut en gerontoloog Elise Cornelis, onderzoeker en docent aan Arteveldehogeschool: “Deze personen hebben enorm veel baat bij het uitvoeren van betekenisvolle activiteiten. En dat kan ook als vrijwilliger.”
Het vraagt in eerste instantie misschien een bepaalde inzet of ingesteldheid van de organisatie om de juiste omstandigheden te creëren, maar kunnen participeren in de maatschappij is voor iedereen belangrijk.
Artevelde Hogeschool bracht in samenwerking met Give a Day & Dementie Vriendelijk Gent een whitepaper uit, een inspiratiegids rond dementie en vrijwilligerswerk. Je verwerft er inzichten mee in hoe je mensen met dementie inschakelt, samen met de nodige praktische tips.
‘Armoede in dialoog’: digitaal doe-het-zelfpakket met zeven filmpjes
Kansarmoede is een realiteit waarin een mens zich beknot voelt om volwaardig deel te nemen aan onze samenleving. Het kan elk van ons overkomen. Om beter inzicht te krijgen in het fenomeen, ontwikkelde OCMW Gent een reeks opleidingen. Het aanbod werd mee ontwikkeld door mensen die het zelf elke dag meemaken, en erover getuigen.
Wil je meer inzicht krijgen in de complexiteit van kansarmoede? Je kan alvast beginnen met een online module. Die bestaat uit 7 filmpjes & 2 documenten. In de filmpjes gaan mensen vanuit de armoede met elkaar in dialoog. Ze verkennen wat armoede voor hen betekent. Je vult bij het bekijken van de filmpjes een vragenbundel in. Daarna toets je jouw reacties aan de antwoordenbundel.
Wil je meer weten over (kans)armoede? OCMW Gent organiseert ook webinars & vormingen over het onderwerp. Je ontdekt ze op deze website.

Webinars

FMDO: Webinar 'Werken met anderstalige vrijwilligers: onze vrijwilligers aan het woord'
FMDO (Federatie voor Mondiale en Democratische Organisaties) verbindt en versterkt mensen in de superdiverse samenleving van vandaag en morgen. Als je als organisatie al werkt met nderstalige vrijwilligers, of dat net graag meer willen doen, dan biedt de organisatie op donderdag 1 december (tussen 14.00 u. - 15.00 u. of 19.00 u. - 20.00 u.) een gratis Webinar aan. Meer info vind je via het Facebookevent van FMDO.
Toegankelijk vrijwilligerswerk in Vlaanderen: Analyse van praktijk en beleid
Onderzoekers sloegen de handen in elkaar voor een uitgebreid onderzoek naar toegankelijk vrijwilligerswerk in Vlaanderen. In deze webinar kom je alles te weten over de resultaten en aanbevelingen die daaruit voortkwamen.
Toegankelijk vrijwilligerswerk voor mensen met een migratieachtergrond
Het Agentschap Integratie & Inburgering organiseerde vier webinars over vrijwilligers met een migratieachtergrond. Ze nodigden hiervoor onder meer de Gentse organisatie Refu Interim uit. Klik hier om deze inspirerende webinars te herbekijken!
Bied een stageplek of vrijwilligerswerk aan anderstalige nieuwkomers aan
Verbinding Gent van IN-Gent
Wil jouw organisatie, vereniging of lokaal bestuur meewerken aan een diverse maatschappij? Neem gratis deel aan het proeftuinproject ‘Verbinding Gent’ van IN-Gent vzw.
In dit project bied je als organisatie of vereniging een stageplek of vrijwilligerswerk aan een anderstalige nieuwkomer aan. Zo ondersteun je nieuwe inwoners met een migratieachtergrond in Gent.
Ontdek hier meer over het project.