Gratis Vormingsaanbod Vrijwilligerspunt Gent
Het Vrijwilligerspunt organiseert een reeks gratis vormingen. Die staan open voor alle Gentse vrijwilligerswerkingen.
We hebben een aanbod voor zowel organisaties en vrijwilligerscoaches als voor vrijwilligers. Je vindt beide hieronder.
Gratis vormingen voor vrijwilligerscoaches
Dit is het vormingsaanbod voor al wie werkt mét vrijwilligers binnen een Gentse organisatie. Het doel is je vaardigheden verhogen, om zo beter te helpen bij de begeleiding van vrijwilligers. Inschrijvingen gebeuren via Gentinfo.
Voorjaar 2023 - Thema: Inclusief Vrijwilligerswerk
Meer informatie over inclusief vrijwilligerswerk vind je hier.
Onze komende vormingen voor vrijwilligerscoaches rond inclusie & vrijwilligerswerk:
Onderwerp
Wanneer?
Locatie
Burgers Aan Zet - Iedereen welkom in jouw vereniging
Donderdag 24/01/2023 & Dinsdag 21/02/2023 - telkens van 09.00 u. tot 12.00 u.
De Krook - zaal Vos
Senne Misplon - Genderinclusief vrijwilligerswerk
Donderdag 09/02/2023 - 09.00 u tot 12.00 u.
Stadhuis - Oostenrijks Salon
Hummus – Interculturele competentie: leer inclusief denken en handelen
Donderdag 16/03/2023 - 09.00 u. tot 16.00 u.
De Krook
Gluren bij de Buren: Op bezoek bij De Centrale
Donderdag 30/03/2023 - 10.00 u. tot 11.30 u.
De Centrale (Kraankindersstraat 2, 9000 Gent)
Saskia De Bruyn - Workshop Wij Vrijwilligers, Samen sterk in inclusie
Donderdagen 20/04/2023 & 16/05/2023 - telkens van 13.30 u. tot 16.30 u.
Casa Rosa - Het Salon (Kammerstraat 22, 9000 Gent)
Omgaan met personen met een beperking
Maandag 08/05/2023 & dinsdag 23/05/2023 - telkens van 09.30 u. tot 11.30 u. + lunch
De Stroom - Zaal Franklin 1 (Franklin Rooseveltlaan 1, 9000 Gent)
Het wettelijk kader van het vrijwilligerswerk
Donderdag 01/06/2023 - van 18u30 tot 20u30
De Krook - zaal De Laatkomer (Miriam Makebaplein 1, 9000 Gent)
Meer informatie over de vormingen voor organisaties vind je hieronder
Burgers Aan Zet – Iedereen welkom in jouw vereniging
Wanneer? Dinsdag 24/01/2023 & dinsdag 28/02/2023 – telkens van 09.00 u. tot 12.00 u.
Waar? De Krook, Zaal Vos (Miriam Makebaplein 1, 9000 Gent)
Wat? Iedereen zou de kans moeten hebben om als vrijwilliger deel ne nemen aan het verenigingsleven. Toch stellen we vast dat mensen in kwetsbare situaties er vaak niet geraken, terwijl ook zij nood hebben aan ontmoeting en verbinding. Heel wat verenigingen zijn bereid inspanningen te leveren en doen hun best. Drempels zijn in kaart gebracht, maar toch lukt het niet altijd om kwetsbaren te laten participeren. Wil jouw vereniging hiermee aan de slag? Misschien probeerde je al het een en ander, misschien wil je graag een tandje bijsteken, of heb je net geen idee waar te beginnen?
Tijdens deze vorming distilleren we concrete tips waar je mee aan de slag kan! Na vier weken komen we opnieuw samen en bekijken we de eerste resultaten. Wat werkte, wat niet, en hoe ga je nu verder? We inspireren elkaar en voeden jouw plan van aanpak.


Senne Misplon - Genderinclusief vrijwilligerswerk
Wanneer? donderdag 09/02/2023 – 09.00 u. tot 12.00 u.
Waar? Stadhuis, Oostenrijks Salon (Botermarkt 1, 9000 Gent)
Wat? Het gender waarmee we ons vandaag definiëren hoeft vandaag niet meer enkel man of vrouw te zijn. Er is heel wat diversiteit bijgekomen, en maar goed ook. Het leven bestaat ook uit vele kleuren en niet zwart-wit, waarom zou gender dan binair moeten zijn? Er schuilt hier echter ook een uitdaging in ten opzichte van je vrijwilligers: als organisatie snap je de gendernuances misschien niet altijd, en er zitten misschien gevoeligheden achter hoe iemand zichzelf definieert
Senne Misplon (hij/hem) is student Master Gender & Diversiteit en ondernemer. Vanuit zijn ervaring als trans man en opgebouwde expertise wil hij jong en oud sensibiliseren over het hele landschap van gender en seksuele diversiteit. Met zijn onuitputtelijke bron aan energie en jeugdig enthousiasme helpt hij je graag op weg naar een genderinclusievere vrijwilligerswerking!
HUMMUS - Interculturele competenties: inclusief denken & rekruteren
Wanneer? Donderdag 16/03/2023 – van 09.00 u. tot 16.00 u.
Waar? Wordt nog bepaald
Superdiversiteit is realiteit vandaag. Dat stelt organisaties en vrijwilligerscoaches voor een uitdaging. Hoe gaan we daarmee om? Mensen die we als anders ervaren, met verschillende of tegenstrijdige belangen, vinden we vaak spannend en moeilijk. Hoe brengen we de diversiteit in onze samenleving ook in onze vrijwilligersgroep? Wat is er belangrijk om mensen aan te trekken, te verwelkomen en thuis te laten voelen? Met deze dubbele focus gaat HUMMUS, grondlegger van Deep Democracy in ons land, een hele dag aan de slag.
De voormiddag focust op ons eigen denkkader, gedrag en organisatiepraktijken. Er wordt ingezet op bewustwording van wie jij als vrijwilligerscoach bent en hoe jij vanuit jouw meervoudige identiteit anderen ontmoet. Tijdens de namiddag gaan we in op de werving van vrijwilligers met een migratieachtergrond: hoe kan inclusief rekruteren een onderdeel kan zijn van een breder HR-kader?
Er wordt een lichte lunch aangeboden op de middag. Heb je allergieën? Laat het ons weten na inschrijving.


Gluren bij de Buren: Op bezoek bij De Centrale
Wanneer? Donderdag 30/03/2023 – 10.00 u. tot 11.30 u.
Waar? De Centrale (Kraankindersstraat 2, 9000 Gent)
Wat? Een belangrijke insteek in het vormingsaanbod van het Vrijwilligerspunt van dit jaar is 'inclusie'. Om hierrond te inspireren, selecteerden we een aantal organisaties die reeds sterk bezig zijn. Onder de noemer “Gluren bij de Buren” worden vrijwilligerscoaches rondgeleid bij deze organisaties, waarbij wordt verteld hoe ze inclusie in de praktijk toepassen. Daarna is er ruimte voor uitwisseling.
De Centrale is in de eerste plaats een centrum dat inzet op creatie en presentatie van muziek die verwijst naar de diversiteit van de stedelijke bevolking. De Centrale is een boeiende cultuur- en ontmoetingsplek en bovenal een warm en bruisend nest met veel aandacht voor de kracht van diversiteit. Aangezien De Centrale haar doelgroep probeert te betrekken bij alle aspecten van de werking, was het een sterke keuze voor dit thema.
Saskia De Bruyn - Wij Vrijwilligers, Samen sterk in inclusie
Wanneer? Donderdag 20/04/2023 & dinsdag 16/05/2023 – telkens van 13.30 u. tot 16.30 u.
Waar? Wordt nog bepaald
Wat? Organisaties in de zorg-, welzijns- en cultuursector ontvangen steeds meer vrijwilligers met een maatschappelijk kwetsbare achtergrond. Verschillende organisaties willen gaan voor een inclusieve aanpak, alleen weten ze niet altijd goed hoe. Vanuit deze achtergrond en de ambitie om vrijwilligers, vrijwilligerswerk en organisaties te versterken, startten Saskia De Bruyn en haar collega’s een actie-onderzoek. Het resultaat was de toolkit ‘Wij vrijwilligers, samen sterk in inclusie’, die handvaten geef voor het begeleiden van vrijwilligers
Met deze toolkit als vertrekpunt geven Saskia De Bruyn en een collega nu deze workshop, die bestaat uit 2 halve dagen. Eerst gaan ze co-creatief aan de slag met je eigen vrijwilligerswerking. Vanuit de toolkit komen de deelnemers tot een eerste zelfevaluatie en formuleren ze een eigen uitdaging. Daarmee gaan ze terug naar de eigen organisatie, waar ze de uitdaging en mogelijke concrete acties doorspreken met het vrijwilligersteam. Tijdens dag 2 wordt er gericht op intervisie en terugkoppeling met de deelnemers. Drempels, valkuilen, maar ook successen komen hier ter sprake. We sturen onze uitdaging bij.
Deelnemers nemen in duo deel: per organisatie één vrijwilligersverantwoordelijke en één vrijwilliger. De toolkit leert ons namelijk dat cocreatie en mede-eigenaarschap belangrijke sleutels zijn in het inclusief en divers-sensitief maken van vrijwilligerswerkingen.


Omgaan met personen met een beperking
Wanneer? Maandag 08/05/2023 & dinsdag 23/05/2023 -
Waar? De Stroom (Franklin Rooseveltlaan 1, 9000 Gent)
Wat? Iedereen zou de kans moeten hebben deel te nemen of als vrijwilliger bij te dragen aan het verenigingsleven. Toch stellen we vast dat personen met een beperking vaak moeilijker aansluiting vinden bij deze initiatieven, terwijl ook zij nood hebben aan ontmoeting en verbinding. Heel wat verenigingen zijn bereid inspanningen te leveren, maar weten soms niet wat allemaal moet gebeuren. Wil jouw vereniging of organisatie graag (beter) personen met een handicap welkom heten en betrekken? Dan is deze workshop beslist iets voor jou en je vereniging
De kracht van de vorming is dat er gewerkt wordt met ervaringsdeskundigen. Samen met Konekt vzw werkten ze zelf de inhoud uit, met veel ruimte voor persoonlijke verhalen en interactie. Deze workshop omvat 2 dagdelen (2 voormiddagen): op dag 1 gaan we in op de onzichtbare handicaps (bv. autismespectrumstoornissen of een mentale beperking), op dag 2 komen de zichtbare handicaps (fysieke, visuele & auditieve) aan bod. Telkens is er van 9.30 u. tot 11.30 u. vorming, om daarna samen met de begeleiders te lunchen, en de dialoog informeel voort te zetten.
Deze vorming is rolstoeltoegankelijk, en er kan een tolk Vlaamse Gebarentaal voorzien worden. Indien dat laatste nodig is, dan vermeld je dat best bij je inschrijving.
'Wettelijk kader van het vrijwilligerswerk
Wanneer? Donderdag 1 juni 2023 - van 18u30 tot 20u30
Waar? De Krook - zaal De Laatkomer (Miriam Makebaplein 1, 9000 Gent)
Wat? De Vrijwilligerswet omschrijft wat vrijwilligerswerk precies inhoudt, wie mag vrijwillig en en welke organisaties vrijwilligers mogen inzetten. Af en toe ondergaat de wet ook wijzigingen, zoals bij de coronacrisis. Deze vorming wordt gegeven door het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk, die als koepelorganisatie op de hoogte is van de laatste ontwikkelingen binnen het vrijwilligerswerk.
In deze vorming ontdek je alle facetten van de vrijwilligerswet en krijg je de kans om specifieke vragen te stellen. De vorming vindt fysiek plaats. Na inschrijving ontvangt elke deelnemer een mail met alle praktische informatie.
Er worden broodjes voorzien tijdens deze vorming. Heb je allergieën? Laat het ons weten na inschrijving.

Gratis vormingen voor vrijwilligers
Dit is het vormingsaanbod voor al wie vrijwilligerswerk doet voor een organisatie in Gent. Inschrijvingen gebeuren via Gentinfo.
Voorjaar 2023
Onderwerp
Wanneer?
Locatie
Je Grenzen kennen & bewaken
Donderdag 16/02/2023 – van 09.00 u. tot 12.00 u. & van 18.30 u. tot 21.30 u. (2 aparte sessies)
Sessie 1: De Krook - zaal de Twistappel & Sessie 2: De Punt (Gentbrugge)
Eenzaamheid herkennen en hoe erop reageren?
Vrijdag 24/03/2023 – van 10.00 u. tot 12.00 u.
De Krook - zaal De Twistappel (Miriam Makebaplein 1, 9000 Gent)
EHBO
Maandag 17/04/2023 – van 18.30 tot 21.30 u. & Woensdag 19/04/2023 – van 09.00 u. tot 12.00 u.
Balenmagazijn - Zaal Linnen (Getouwstraat 10, 9000 Gent) & Raadzaal (Sint-Martensstraat 11, 9000 Gent)
Initiatie reanimatie & defibrilleren
Dinsdag 25/04/2023 – van 09.00 u. tot 12.00 u. & Donderdag 27/04/2023 – van 18.30 u. tot 21.30 u.
Balenmagazijn - Zaal Linnen (Getouwstraat 10, 9000 Gent) & Casa Rosa - Jules Braet, K22 (Kammerstraat 22, 9000 Gent)
Mindfulness voor vrijwilligers
Maandag 22/05/2023 – van 09.00 u. tot 13.00 u.
Breathworks (Frederik Burvenichstraat 156, 9050 Gentbrugge)
"Haal de grrrr uit agressie” - Geweldloze Communicatie voor vrijwilligers
Donderdag 22/06/2023 – van 09.30 u. tot 16.30 u.
Industriemuseum - zaal Charlotte (Minnemeers 10, 9000 Gent)
Meer informatie over de vormingen voor vrijwilligers vind je hieronder
Je grenzen kennen en bewaken
Wanneer? Donderdag 16/02/2023 – van 09.00 u. tot 12.00 u. & van 18.30 u. tot 21.30 u.
Waar? Sessie 1:De Krook (zaal de Twistappel) - Sessie 2: De Punt (Gentbrugge)
Wat? "Wanneer je neen zegt tegen een ander, zorg dan dat je ja zegt tegen jezelf"
Vind je het moeilijk om 'neen' te zeggen? Heb je steeds de neiging om je grote hart, goede wil en inzet te tonen? Wil je altijd maar meer en verder doen, ook ten koste van je eigen welzijn? Dan is het goed om even stil te staan bij je eigen grenzen als vrijwilliger. Deze vorming zal jou daarbij helpen. Je leert om de signalen van je lichaam en geest te (h)erkennen, en dus je eigen behoeften en grenzen goed aan te voelen.
Eens je weet wat je grenzen zijn en je ervoor wil opkomen, is de volgende stap aangeven tot waar je kan gaan en wanneer je limiet bereikt is. Dat leer je in deze opleiding communiceren vanuit je innerlijke kracht, met respect voor de ander.
Er worden broodjes voorzien tijdens deze vorming. Heb je allergieën? Laat het ons weten na inschrijving.
Deze vorming is volzet. Registreer je op de reservelijst, wie weet komt er nog een plaats vrij.


Eenzaamheid herkennen en hoe erop reageren?
Wanneer? Vrijdag 24/03/2023 – van 10.00 u. tot 12.00 u.
Waar? De Krook, zaal De Twistappel (Miriam Makebaplein 1, 9000 Gent)
Wat? In je contacten als vrijwilliger kom je al eens in aanraking met eenzaamheid. Een bezoeker geeft het aan of je hebt een vermoeden… maar die eenzaamheid, wat is dat eigenlijk? Hoe herken je het als het niet wordt uitgesproken? Hoe reageer je erop? Vraag je ernaar of bespreek je dat beter niet? Wat kan je doen en waar ligt de grens?
Tijdens deze interactieve vorming staan we stil bij heel wat aspecten van eenzaamheid, wisselen we ervaringen uit, en gaan we in op jullie vragen. We leren hoe je verbindend in gesprek kan gaan en je als vrijwilliger sterker staat in wat je graag doet.
EHBO
Waar & wanneer?
- Maandag 17/04 van 18.30 u. tot 21.30 u: Raadzaal, Sint-Martensstraat 11, 1ste verdieping (toegang met badge)
- Woensdag 19/04 van 09.00 u. tot 12.00 u: EHBO: Zaal Linnen, Balenmagazijn, Getouwstraat 10, 2de verdiepin
Wat? Een ongeluk is snel gebeurd. De meeste ongelukken gebeuren in huis; een snijwonde, een val,… Het is belangrijk om onmiddellijk na het ongeval de correcte eerste zorgen toe te dienen. Door middel van een korte, inleidende les zal Het Vlaamse Kruis de basisbeginselen toelichten.
Na de opleiding kan je als vrijwilliger de eerste basishandelingen toepassen bij een ongeval, bloedingen stelpen, een wond verzorgen, een verbandje aanleggen, en bepaalde ziektebeelden herkennen. Wat niet in deze opleiding zit, is reanimatie en defibrilleren. Daarvoor voorziet het Vrijwilligerspunt een aparte opleiding.
Er worden broodjes voorzien tijdens Sessie 1 (in de avond) van deze vorming. Heb je allergieën? Laat het ons weten na inschrijving.
Deze vorming is volzet. Registreer je op de reservelijst, wie weet komt er nog een plaats vrij.


Initiatie reanimatie & defibrilleren
Waar & wanneer?
- Dinsdag 25/04 van 09.00 u. tot 12.00 u: Zaal Linnen, Balenmagazijn, Getouwstraat 10, 2de verdieping
- Donderdag 27/04 van 18.30 u. tot 21.30 u: Jules Braet, K22 (Casa Rosa), Kammerstraat 22, 1ste verdieping
Wat? Iedere week worden in België ruim 200 mensen getroffen door een plots hartfalen. Het opstarten van reanimatie en vroeg defibrilleren verhogen de slaagkansen met 60 %. Wil jij leren reanimeren en mensenlevens redden? Dat kan! Wij voorzien een opleiding, gegeven wordt door Het Vlaamse Kruis.
Na de opleiding kan je als vrijwilliger een hartaanval herkennen, de nodige stappen ondernemen om de reanimatie te starten en een AED toestel gebruiken. Wat niet in deze opleiding zit, is algemene EHBO. Daarvoor voorziet het Vrijwilligerspunt een aparte opleiding.
Er worden broodjes voorzien tijdens Sessie 2 (in de avond) van deze vorming. Heb je allergieën? Laat het ons weten na inschrijving.
Deze vorming is volzet. Registreer je op de reservelijst, wie weet komt er nog een plaats vrij.
Mindfulness voor vrijwilligers
Wanneer? Maandag 22/05/2023 – van 09.00 u. tot 13.00 u.
Waar? Breathworks (Frederik Burvenichstraat 156, 9050 Gentbrugge)
Wat? Mentaal welzijn krijgt de voorbije jaren terecht meer aandacht. Veel mensen leiden een druk leven, met veel verwachtingen, in een steeds sneller veranderende wereld. We moeten een goede werknemer, partner, ouder en/of vriend zijn, en ondertussen ook nog onze vrije tijd nuttig besteden. Ook vrijwilligerswerk past in dat rijtje. We beginnen ermee omdat het waardevol is, maar tegelijkertijd ervaren we ook daar weer de nodige verwachtingen en dus (mogelijk) stress. Dat kan een groot effect hebben op je leven.
Mindfulness kan daarbij enorm behulpzaam zijn. In deze kennismaking leer je over de werking van stress, de effecten van stress maar vooral over hoe mindfulness helpt: wat het is, hoe het een verschil maakt en vooral hoe je het beoefent. Je krijgt een kader waarin je mindfulness kan begrijpen, en je gaat het ook samen doen en de effecten ervan ervaren. Er is geen voorkennis vereist om deel te nemen.
Deze vorming is volzet. Registreer je op de reservelijst, wie weet komt er nog een plaats vrij.


"Haal de grrrr uit agressie” - Geweldloze Communicatie voor vrijwilligers
Wanneer? Donderdag 22/06/2023 – van 09.30 u. tot 16.30 u.
Waar? Industriemuseum - Zaal Charlotte (Minnemeers 10, 9000 Gent)
Wat? We worden in het dagelijks leven allemaal wel eens geconfronteerd met verbale en zelfs fysieke agressie. Ook in een vrijwilligersorganisatie is er soms niet veel nodig voor conflict en agressie. Door te leren omgaan met agressie en lastig gedrag wordt de weerbaarheid van vrijwilligers vergroot en zijn ze in staat situaties sneller te herkennen en in te schatten, en agressief gedrag te helpen de-escaleren.
De vorming die we aanbieden is zeer praktijkgericht. We vertrekken vanuit de voorbeelden en ervaringen van de deelnemers, om hen zo voor te bereiden op situaties met agressie die ze tijdens hun vrijwilligerswerk of in hun persoonlijke levenssfeer kunnen tegenkomen. Aan de hand van verschillende voorbeelden leer je beter te reageren in netelige situaties. Je leert agressief en lastig gedrag beter begrijpen en hoe je met je eigen houding, lichaamstaal en verbale taal een rustgevende invloed kan uitoefenen.
Er wordt een lichte lunch aangeboden op de middag. Heb je allergieën? Laat het ons weten na inschrijving.
Deze vorming is volzet. Registreer je op de reservelijst, wie weet komt er nog een plaats vrij.
Webinar voor beheerders
Onze website zit in een nieuw jasje en dus zijn er enkele zaken veranderd. Herbekijk hier de webinar van 22/09/2021 waarin de bouwer van onze website, Give a Day, meer informatie geeft over het aanmaken van vacatures en het beheren van je organisatieprofiel.