Waarom vrijwilligerswerk doen?
Omdat het helpt!
Vrijwilligerswerk is er voor iedereen, want iedereen kan helpen. Wat jij goed kan en waar je plezier aan beleeft, kan heel wat betekenen voor anderen. Jouw inzet in een organisatie maakt het verschil én geeft jou ook voldoening.
WAT IS VRIJWILLIGERSWERK?
De wet op vrijwilligerswerk omschrijft duidelijk wat vrijwilligerswerk inhoudt.
In mensentaal: vrijwilligers geven uit vrije wil, onbetaald een stuk van hun tijd aan een organisatie. We spreken van vrijwilligerswerk als:
- mensen zich inzetten in een organisatie die geen winst nastreeft;
- ze dit onbezoldigd doen: vrijwilligerswerk wordt nooit betaald. Vrijwilligers mogen wel een kostenvergoeding ontvangen, maar volgens strikte regels.
- ze dit vrijwillig doen: niemand kan gedwongen worden om vrijwilligerswerk te doen. Een stage, een PWA-opdracht, gemeenschapsdienst of een alternatieve sanctie,… is daarom geen vrijwilligerswerk volgens de wet.
WIE MAG VRIJWILLIGEN?
Vrijwilligen mag pas als je vijftien jaar bent en je de eerste 2 studiejaren van het secundair onderwijs achter de rug hebt. Zo niet, moet je wachten tot je 16 bent. De Belgische nationaliteit hebben, is geen vereiste. Alle mensen uit de Europese Unie, mensen met een geldige verblijfsvergunning en bepaalde asielzoekers mogen zonder problemen vrijwilligerswerk doen. Sommige vrijwilligers hebben wel een meldingsplicht omdat ze een vervangingsinkomen ontvangen. Als organisatie kan je hen hierbij helpen.
Pas op! Er zijn speciale regels voor personen met verschillende statuten!
BEN IK ALS VRIJWILLIGER VERZEKERD?
Als vrijwilliger ben je steeds verzekerd voor burgerlijke aansprakelijkheid.
De organisatie is dus aansprakelijk voor de schade die vrijwilligers veroorzaken ten opzichte van derden, zowel tijdens de uitvoering van de activiteit als onderweg. Als vrijwilliger kan je dus in principe niet verantwoordelijk gesteld worden.
De organisatie kan, maar is hiertoe niet verplicht, ook andere verzekeringen afsluiten voor de vrijwilliger, zoals bijvoorbeeld een verzekering voor lichamelijke ongevallen of rechtsbijstand.
Vraag hier zeker naar vooraleer je start als vrijwilliger.
KOSTEN EN VERGOEDINGEN
Betaalde vrijwilligers bestaan niet. Organisaties beslissen zelf of ze de kosten van hun vrijwilligers vergoeden. Je hebt er als vrijwilliger niet automatisch recht op. Er bestaan verschillende systemen om de onkosten van de vrijwilliger te vergoeden. Het is belangrijk dat de organisatie de vrijwilliger goed informeert over de manier waarop er gewerkt wordt.
De kostenvergoeding compenseert enkel gemaakte kosten. Maak je geen kosten? Dan kunnen vergoedingen moeilijk verantwoord worden.
- de reële kostenvergoeding met bewijsstukken, waaronder de kilometervergoeding
- de gewone forfaitaire kostenvergoeding, eventueel aangevuld met een beperkte kilometervergoeding. Deze is beperkt tot 2000km, behalve voor vrijwilligers die het regelmatig vervoeren van personen als activiteit hebben.
- de verhoogde forfaitaire kostenvergoeding , eventueel aangevuld met een kilometervergoeding.
- occasionele geschenken
Ga je als vrijwilliger aan de slag bij verschillende organisaties? Let er dan zeker op dat je geen systemen combineert!
Uitgebreide informatie over het vergoeden van kosten van vrijwilligers is te vinden op de website van het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk.