Nik Lippens

Geschreven door
Nik Lippens

Onze maatschappij verdient een grote dosis magie!

Het valt op!
Er gebeurt iets magisch als je mensen samenbrengt en hen vanuit een positief gevoel iets laat realiseren. De warmste week is daar een mooi voorbeeld van. Zoveel mensen die samenkomen en allerlei acties organiseren voor goede doelen,... ze zijn goed bezig!

Maar magie gebeurt niet alleen tijdens de warmste week! Al gehoord van het project ‘Goed bezig!’?
Dit project deelt complimenten uit via een ‘Goed bezig!’ - label. Het label erkent de goede werking van organisaties!

Maar dat niet alleen, de mensen die het label geven steken ook de handen uit de mouwen en organiseren acties om de organisatie te helpen of te steunen. Zo was er een groep die ontbijtmanden verkocht ten voordele van de dienst pediatrie in Veurne. Alle producten in de ontbijtmanden waren gesponsord door lokale handelaars. De groep bracht verschillende mensen samen die elk binnen hun eigen mogelijkheden iets deden! Maar al die kleine bijdragen leidden wel tot iets groots. Want de opbrengst werd geïnvesteerd in de speelruimte voor de kinderen. “Je ziet de kinderen glunderen, daar doe je het toch voor”.

En het hoeft niet altijd geld te zijn! Een groep uit Ieper gaf het ‘Goed bezig!’ label aan het rusthuis Yserheem in Diksmuide. Ze merkten op dat de bewoners graag lezen, maar dat er niet echt een aanbod boeken was. Dus dachten ze, ‘we maken een eigen bibliotheek voor de bewoners’. Ze lanceerden een oproep en gingen overal boeken sprokkelen! Nu beschikken de bewoners over een heuse bibliotheek! Boeken die wegkwijnden in vergeten hoekjes, worden nu naar hartelust gelezen! En de bewoners zijn dolgelukkig!

Om deze projecten te realiseren heb je uiteraard mensen nodig die de eerste stappen zetten! En daar zijn vrijwilligers voor!
De vrijwilligers van het woonzorgcentrum Sint Bernardus in De Panne kregen om die reden ook het label ‘Goed bezig!’. Ze werden letterlijk in de kijker en in de bloemetjes gezet! Voor hen werd er een vrijwilligersdag georganiseerd. Op het programma stond een tramrit langs de Belgische kust. Maar omdat vrijwilligers uniek zijn, mochten ze rijden in unieke tramstellen. Het oudste tramstel was vervaardigd in 1893. En deze unieke tramstellen worden gerestaureerd en onderhouden door, jawel, vrijwilligers van de organisatie TTO-noordzee. Prachtig toch!

Ja, breng mensen samen en er gebeurt iets magisch! Daar doen we het voor! Give a day brengt mensen samen!
Want zeg nu zelf, onze maatschappij verdient toch wel een goede dosis magie!

Elise Goos

Geschreven door
Elise Goos

Vrijwilligen tijdens de eindejaarsperiode is 'hot'

Give a Day krijgt enorm veel berichten binnen van mensen die in de eindejaarsperiode graag zouden vrijwilligen. En dan vooral op de feestavonden en -dagen zelf. De redenen zijn legio. De ene wil graag iets goeds doen in de laatste dagen van het jaar, de ander zit zelf thuis alleen en zoekt een sociale bezigheid. Anderen willen enkele dagen van hun jaarlijkse vakantie nuttig invullen. Sommigen willen met hun familie een positieve activiteit doen. Het aanbod van vrijwilligers is groot, maar het aanbod van mogelijke plaatsen om te vrijwilligen is minder gekend.

Daarnaast is de werking van organisaties ook niet altijd afgestemd om ineens veel vrijwilligers te ontvangen. Heel wat organisaties draaien op een beperktere werking en hebben minder activiteiten. Andere organisaties hebben juist meer activiteiten naar aanleiding van de feestdagen, maar vinden niet genoeg vrijwilligers of juist teveel. Het is een naast elkaar praten van vraag en aanbod.

Give a Day wil vrijwilligers en organisaties verenigen rond de eindejaarsperiode met een eindejaarsactie. Deze loopt bewust van 19 december tot 8 januari, een week voor en heel de kerstvakantie. Organisaties kunnen zo hun activiteiten die ook op niet-feestdagen zijn, in de kijker zetten. Vrijwilligers willen we stimuleren om ook eens buiten de feestdagen te denken, want dan worden er ook heel wat vrijwilligers gezocht!

Vrijwilligers kunnen nu hun profiel achterlaten om door organisaties gecontacteerd te worden of ze kunnen zelf naar activiteiten zoeken via de speciale eindejaarsactiviteitenknop. Ze geven aan wat ze graag doen, wanneer ze beschikbaar zijn en waar ze graag willen vrijwilligen.

Organisaties kunnen nog steeds hun activiteiten op de website plaatsen om zo gevonden te worden door vrijwilligers of ze kunnen rechtstreeks vrijwilligers contacteren.

Zo hoopt Give a Day op betere matches tussen vrijwilligers en organisaties tijdens de eindejaarsperiode!

Nieuwsjaar actie